Over GZI Next

In Emmen werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan een duurzame energietoekomst. Op de plek waar vroeger een gaszuiveringsinstallatie stond, staat straks een energiehub met zonne-energie, waterstof en groen gas. Hoewel de locatie nog in ontwikkeling is, wordt er continu gebouwd aan de toekomst. De betrokken partners zijn JIVE2, Engie, Gasunie, EBN, de New Energy Coalition, de NAM, GETEC, Shell, de Gemeente Emmen, de Provincie Drenthe, en HEAVENN. Zij vertellen graag verder hoe energiehub GZI Next zich ontwikkelt.

Een nieuwe bestemming voor een historische plek

Van gaszuivering naar energiehub

In 1986 bouwde de NAM een gaszuiveringsinstallatie in Emmen. Groter dan de meeste, en jarenlang essentieel voor de energievoorziening in de regio. Bijna dertig jaar lang werd hier gas gezuiverd, tot de gasvelden in 2018 uitgeput raakten en de productie werd beëindigd. De sluiting markeerde het einde van een tijdperk, maar bood ook nieuwe kansen. De bestaande infrastructuur – zoals pijpleidingen en aansluitingen – bleek uitstekend voor een nieuwe functie: een energiehub.

“De koers is duidelijk: groen en duurzaam. Dat begint al bij de sloop, waarbij materialen zoveel mogelijk worden gerecycled en hergebruikt.”

GZI Next is ontstaan uit een samenwerking tussen overheden, industrie en de energiesector, in overleg met omwonenden. Het terrein leent zich perfect voor de productie van zonne-energie, waterstof en groen gas. De opgewekte stroom wordt onder andere gebruikt voor de productie van waterstof, en het groen gas wordt via Gasunie verspreid door heel Nederland.

Zo draagt GZI Next bij aan een groener, CO2-armer Nederland én aan nieuwe werkgelegenheid in de regio Emmen. Een toekomstbestendige bestemming voor een plek met een rijke energiegeschiedenis.

Gemeente Emmen: actief betrokken bij de energietransitie

De gemeente Emmen staat pal achter de ontwikkeling van het gebied. Niet alleen vanwege de duurzame ambities, maar ook vanwege de kansen die de energiehub biedt voor de regio. GZI Next sluit aan bij de bredere strategie van de gemeente om te investeren in innovatieve energieoplossingen, zoals groene waterstof. Emmen is aangesloten bij het Europese initiatief Hydrogen Valley, dat zich richt op de ontwikkeling van kennis en werkgelegenheid in de regio. De energiehub versterkt het profiel van Emmen als aantrekkelijke vestigingslocatie voor bedrijven die actief zijn in de energietransitie. Met GZI Next laat de gemeente zien dat ze niet alleen inzet op duurzaamheid, maar ook op economische ontwikkeling en regionale samenwerking.

De kracht van samenwerking

GZI Next is een project waarin overheden, bedrijven en kennisinstellingen nauw samenwerking aan de energietransitie. De kracht van het initiatief zit in de bundeling van verschillende expertises. Op deze locatie komen meerdere duurzame energiebronnen samen, wat het project uniek maakt in zijn soort.

Ook Renske van Slooten (EBN en voorzitter GZI Next) benadrukt de kracht van samenwerking: “Op GZI Next realiseren we met heel veel partners, publiek en privaat, de energietransitie in het klein. Dat gaat met vallen en opstaan en vraagt inzet en doorzettingsvermogen van iedereen.”

Ontwikkelingen op het terrein

Een belangrijke mijlpaal: het zonnepark

Op het terrein van GZI Next is een groot zonnepark gerealiseerd – een zichtbare stap richting een duurzame energievoorziening. Het park bestaat uit maar liefst 28.500 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 12 megawatt. Dat is voldoende om bijna 3.000 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien.

Het zonnepark is een tastbaar resultaat van de samenwerking tussen partijen binnen GZI Next. Het laat zien hoe de bestaand infrastructuur en regionale kennis kunnen worden ingezet om nieuwe energiebronnen grootschalig te benutten.

[lees meer over het zonnepark]

Testcentrum van elektrolysers op megawatt-schaal

GZI Next is de locatie van het eerste waterstofproject in de regio. Wat begon als een verkenning van waterstofproductie, ontwikkelt zich nu tot een open testcentrum voor elektrolyseren. In 2024 is besloten om het terrein in te richten als locatie waar elektrolysers worden getest.

Projectleider Wouter Koopman: “Door het mogelijk te maken om elektrolysers, die nodig zijn voor de productie van waterstof, te testen op megawatt-schaal, versnellen we de technologische vooruitgang voor de productie van waterstof. Tegelijkertijd wordt bij het testen van de elektrolysers waterstof geproduceerd voor de regio.”

De ontwikkeling van dit testcentrum gebeurt in samenwerking met Shell, GroenvermogenNL, TNO en DNV. De bouw start naar verwachting in 2026, waarna het testcentrum in 2027 operationeel zal zijn.

[lees meer over het open testcentrum]

Groen gas: circulair, haalbaar en hard nodig

Groen gas is geen verre toekomstmuziek – het is een direct toepasbare oplossing voor de energietransitie. In een tijd waarin we snel van fossiele brandstoffen af moeten, biedt groen gas een realistisch en schaalbaar alternatief.

De regio Emmen heeft alles in huis om hierin voorop te lopen: een sterke agrarische sector, bestaande infrastructuur én de ruimte om te innoveren. Via vergisting kan de mest uit de regio worden omgezet in duurzame energie én hoogwaarde bodemverbeteraars. Zo ontstaat een volledig circulair systeem dat energie levert én de bodemkwaliteit verbetert.

Groen gas kan op termijn bijdragen aan het verduurzamen van woningen, industrie en mobiliteit – en helpt gemeenten om sneller afscheid te nemen van Gronings gas.

[lees meer groen gas]

Overzicht GZI Next terrein

Op deze kaart ziet u hoe GZI Next, als alles volgens planning verloopt, er straks uit komt te zien. De donkerblauwe onderdelen zijn al aangelegd, de lichtblauwe onderdelen staan nog op de planning.