Nieuws

Veel belangstelling excursie GZI Next

Er was veel belangstelling voor de informatiebijeenkomst en excursie naar GZI Next op zaterdag 9 oktober 2021. Ongeveer 50 ondernemers, omwonenden en leden van de gemeenteraad van Emmen werden bijgepraat over de ontwikkelingen.

Wethouder Guido Rink van de gemeente Emmen trapte af over het belang van de energiehub voor de regio. “Het gebied speelde in het verleden al een grote rol in de energievoorziening voor de regio. We vinden het belangrijk dat we dat ook in de toekomst blijven doen, met nieuwe, groene energie.”

René Janssen van de NAM blikt terug op hoe zij de voormalige gaszuiveringsinstallatie klaar hebben gemaakt om de locatie om te vormen tot een heuse energiehub. “Alle partners spelen een belangrijke rol om GZI Next tot een succes te maken”. Dat blijkt uit de voortgang op de drie bouwstenen.

De plannen op de groen gasinstallatie worden concreet, vertelt projectleider Evert Mollema. “Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas. In de gebouwde omgeving, industrie en zwaar transport kan groen gas een belangrijke rol in verduurzaming spelen”.

Daarna stapten de deelnemers in de bus om een kijkje te nemen op achter de hekken van het voormalige GZI-terrein. Daar konden zij zien dat de komst van het zonnepark een van de eerste zichtbare ontwikkelingen is op het terrein. “De kans is groot dat het waterstofvulpunt de volgende gaat worden. Vanaf medio 2022 kunnen vrachtwagens en bussen waterstof tanken op GZI Next, waaronder de bussen van Qbuzz”, aldus Harry Eshuis namens Shell.

Dorpsbijeenkomsten

Er was veel enthousiasme onder de deelnemers over de stappen die worden gezet om een groene energiehub te ontwikkelen op het voormalig GZI-terrein. Onder omwonenden bestaan er ook vragen wat de ontwikkelingen voor hen betekenen, bijvoorbeeld rondom het groen gasproject.

Woont u in één van de drie dorpen naast GZI Next? Dan gaan de partners van het groen gas project graag verder met u in gesprek wat het project voor u betekent. Daarom komen zij in november naar u toe. Op woensdagavond 3 november zijn zij te vinden in Oranjedorp, op 10 november in Barger-Oosterveld en op 17 november in Nieuw-Dordrecht. De bijeenkomsten duren van 19.30 tot 21.30 uur. Reserveer de datum alvast in uw agenda! Nadere informatie volgt. Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief.