Nieuws

Interview met springmeester Jacob Uittenboogaard

Het was springmeester Jacob Uittenboogaard die met een druk op de knop er voor zorgde dat op zaterdag 17 augustus 2019 de fakkel en de schoorsteen op het voormalige terrein van de Gaszuiveringsinstallatie (GZI) in Emmen omvielen. Het beroep van springmeester, dat is toch best wel speciaal. Wie is de mens achter de springmeester? En welke taken vervult hij? Het toeval wil dat NAM-collega Paul Eilering deze springmeester goed blijkt te kennen. We stelden beide mannen een aantal vragen.

Wie ben je?

“Ik ben Jacob Uittenboogaard.”

Waar werk je?

“Ik werk als zelfstandig ondernemer in de sloopbranche.”

Wat voor taken vervul je?

“Ik verricht alle voorkomende sloopwerkzaamheden waaronder het slopen met explosieven oftewel springwerken in de hoedanigheid van springmeester.”

Waardoor ken je Paul Eilering?

“Paul werkte in het verleden bij het arrestatieteam waarvoor mijn vader Piet Uittenboogaard, hij is helaas drie jaar geleden overleden, de PUbuis*
maakte en leverde. Deze buis werd gebruikt voor het ‘explosief forceren van ingangen’. Doordat ik in hetzelfde vak zit hebben wij elkaar destijds leren kennen.”

Hoeveel mensen in Nederland hebben deze baan?

“In Nederland zijn er niet veel meer die daadwerkelijk zulke werken nog mogen en kunnen uitvoeren. Volgens mij zijn er nog vijf anderen. Door de komst van zware en hoge machines, de onbekendheid en de onterechte
angst soms bij opdrachtgevers, is deze werkwijze in ons land sterk afgenomen. Mijn vader daarentegen was in zijn jonge jaren dagelijks op pad met een auto vol met springstof.”

Waarom maakte jij de keuze voor deze baan?

“Door mijn vader. Hij heeft mij met het ‘plofvirus’ besmet. Ik liep vanaf mijn zesde jaar al mee op diverse springwerken en op mijn achttiende
heb ik de benodigde opleidingen gevolgd en behaald. Het blijft mooi om met zoveel geweld toch gecontroleerd te kunnen werken.”

Hoe was de klus op de GZI?

“Perfect, een schoolvoorbeeld van hoe zo’n werk moet verlopen. We hadden dan ook een superteam. Iedereen wist zijn taak en vervulde die met volle overtuiging.”

Was er nog iets speciaals op de GZI waar je niet eerder mee te maken hebt gehad?

“Het is altijd moeilijk mensen ervan te overtuigen dat het springen, van in dit geval de flare en de schoorsteen, de snelste en vooral veiligste sloopmethode is. De goede ervaringen tussen Paul, mijn vader en mij in het verleden, hebben zeker meegeholpen met het verkrijgen van ‘groen licht’. Veel dank dus aan alle betrokkenen van NAM/Shell, SGS Search en VSM sloopwerken. Het was een prettige samenwerking. Ik hoop dat in de toekomst te kunnen voortzetten bij nieuwe werken.”