Nieuws

Geen afval bij sloop GZI Emmen

Dat er wat te halen viel, was breed bekend gemaakt, vertelt Martin de Boer. Hij is projectmanager van de ontmanteling van GZI Emmen. Het gaat deels om handel, maar er zijn ook organisaties die gratis iets van hun gading mogen meenemen. Zo komt een aantal onderdelen het Brandweer Oefencentrum Noord goed van pas op hun trainingslocaties in Wijster en Zuidbroek, gaat de mobiele brandwaterpomp naar Bosbrandweer Noord Nederland en worden metalen trappen hergebruikt in het zwembad in Erica.

Tweede leven

Een grote schuimblusinstallatie wordt op een kar geladen voor een tweede leven bij Sunoil en tot puin verwerkte gebouwen dienen straks als onderlaag voor een nieuw gebouw of weg. Bij het opruimen van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) van NAM in Emmen gaat vrijwel niets verloren.

Goede koop

“Dat gaat allemaal in goed overleg met VSM Sloopwerken”, zegt De Boer. VSM Sloopwerken zorgt samen met SGS Search voor de ontmanteling van het terrein en verkoopt de materialen, zoals motoren, pompen, leidingen, transformatoren en warmtewisselaars. De nieuwe eigenaren hebben er een goede koop aan. Bovendien hoeft er zo voor hen geen nieuw product gemaakt te worden. Materialen die niet in de huidige vorm geschikt zijn voor hergebruik, worden afgevoerd en verwerkt voor andere toepassingen.

Tweede leven voor terrein GZI

De ontmanteling is eind oktober begonnen en duurt vermoedelijk tot eind 2019. De Boer: “We houden een schoon, vlak terrein over met een weg er omheen en er doorheen, een hekwerk en aansluitingen op het riool, waterleiding, elektriciteit en de gasleidingen van Gasunie.” Ook het terrein krijgt een tweede leven: met verschillende partijen onderzoekt NAM de mogelijkheden voor nieuwe energie om zo een invulling te geven aan de energietransitie.