Nieuws

Fakkel en schoorsteen ‘gelanceerd’

Met twee explosies gingen de fakkel en de schoorsteen op het GZI-terrein tegen de vlakte. Deze gebeurtenis op zaterdag 17 augustus, markeerde het einde van de sloop en daarmee de start van GZI Next. De Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM) had onder andere oud-medewerkers, buurtbewoners en zakenpartners uitgenodigd om in Van der Valk Hotel Emmen samen via een live-verbinding het sloopmoment te bekijken.
NAM-directeur Johan Atema sprak van een bijzonder moment.

Welkomstwoord

In zijn welkomstwoord benoemde Atema NAM’s energielevering door de jaren heen en de rol van de GZI-locatie daarin; in het verleden, heden én in de toekomst. Atema bedankte de oud-medewerkers van de GZI en benadrukte dat de aanpak van toen nog steeds actueel is: nauwe verbinding met de buren en samenwerking met de regio.

Duurzaamheid

Nadat de fakkel en de schoorsteen omver waren, kreeg energiehubmanager
René Jansen van NAM het woord. Hij vertelde dat het volledige veranderproces van het GZI-terrein in het teken van duurzaamheid staat. Niet alleen de toekomstplannen voor het GZI-terrein, maar ook al bij de sloop. Zoveel mogelijk onderdelen van de oude installatie krijgen namelijk
elders een tweede leven.

Lancering

Als aandenken kregen de gasten een stukje steen uit de schoorsteen mee. De stukjes steen komen uit de gaten die de springmeester boorde om daar springstof in te plaatsen. Een uniek aandenken waar de zaal enthousiast op reageerde nadat Johan Atema dit al in zijn welkomstwoord had toegezegd. Tijdens zijn toespraak maakte Atema overeenkomsten met een maanlanding. Zo sprak hij onder andere van de ‘lancering’ van de schoorsteen en vergeleek de aanwezige gasten met astronauten die een stukje maansteen mee naar huis namen. Zowel astronauten als de gasten
waren onderdeel van een belangrijke gebeurtenis en hebben daar beide een tastbare herinnering aan over gehouden, aldus Atema.