Nieuws

Excursie naar groen gasinstallatie Hardenberg

Groen gas is één van de bouwstenen van de groene energiehub GZI Next. ENGIE, Shell en EBN zijn van plan om op het GZI Next terrein groen gas te gaan produceren. Het project heet ‘North Star’ en gaat om de ontwikkeling van een groen gasinstallatie die maximaal 30 miljoen nm3 biogas per jaar produceert.

De bewoners van de omringende dorpen, Oranjedorp, Nieuw Dordrecht en Barger-Oosterveld, zijn erg geïnteresseerd in de ontwikkeling. Tijdens eerdere informatiebijeenkomsten bleek dat zij zich afvragen of een dergelijke installatie overlast geeft en hoe ze zich een installatie voor moeten stellen. Daarom heeft het projectteam op 19 maart en 22 april excursies georganiseerd naar een vergelijkbare groen gasinstallatie: Agro Energie in Hardenberg. 

De excursies begonnen met een presentatie over groen gas door Seine Roelofs, mede-eigenaar Agro Energie Hardenberg. Hij legde uit hoe van reststromen groen gas wordt gemaakt. Ook vertelde hij dat er vanuit de omgeving nauwelijks klachten zijn over bijvoorbeeld geur. “Als er klachten zijn, kunnen zij mij bellen en zoeken we samen naar een oplossing”, aldus Seine Roelofs.

Tijdens de rondleiding hebben de medewerkers van Agro Energie Hardenberg uitgelegd hoe groen gas wordt gemaakt en wat er allemaal bij komt kijken. De bezoekers vonden het productieproces, zogenoemde ‘vergisting’, zeer interessant: “Als je naar binnen kijkt in de vergister zie je allemaal kleine belletjes, je ziet het gas dus voor je ogen gemaakt worden.” 

Tijdens het bezoek konden bezoekers zelf de geur ervaren en merkten ze op dat de luchtwassers die de lucht reinigen erg effectief zijn. Lex Stax, bewoner van Oranjedorp: “Aan de binnenkant van de fabriek was er een sterke mestgeur aanwezig, eenmaal aan de andere kant van de luchtwasser was de geur verdwenen.” 

De bezoekers vonden de excursie leuk en informatief. Zij hebben een beter beeld gekregen van de nog te ontwikkelen groen gasinstallatie op GZI Next in Emmen. 

Informatiebijeenkomsten in Emmen

De bewoners willen ook graag weten hoe de groen gasinstallatie in Emmen er precies uit komt te zien. Zodra ENGIE, Shell en EBN de vergunning hebben aangevraagd, organiseren zij een informatiebijeenkomst in Emmen. Als alles volgens plan verloopt is dit voor de zomer. Naast uitleg over het ontwerp van de installatie, informeren zij de bewoners ook over alle onderzoeken die zijn gedaan in aanloop naar de vergunningsaanvraag, bijvoorbeeld over verkeer, veiligheid en milieu. De provincie Drenthe kondigt het moment aan dat de voorlopige vergunning ter inzage ligt bij de provincie en bij de gemeente Emmen.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelen op GZI Next? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via www.gzinext.nl.