Nieuws

Enthousiaste reacties op online New eMMergy Congres vanuit Emmen

De plek waar vraag en aanbod van de waterstofeconomie bij elkaar kwam!

Zo’n 220 deelnemers deden op 19 november 2020 mee aan het online New eMMergy Congres dat door de gemeente Emmen werd georganiseerd. Thema van het congres was ‘Waterstofeconomie in de versnelling’. Wethouder Guido Rink was gastheer namens de gemeente Emmen. “Door de samenstelling van de onderwerpen rond waterstof, hebben de deelnemers veel inspiratie en kennis opgedaan. Tijdens het congres werd benadrukt dat waterstof van groot belang is en kansen biedt voor onze regio, ook vanuit Europees perspectief.”

Online New Emmergy Congres

Diederik Samson

Eén van de sprekers was Diederik Samsom, kabinetschef van vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Samsom is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Europese Green Deal. Op deze manier kregen deelnemers inzicht in de Europese plannen en hoe ze deze kunnen verbinden aan lokale initiatieven. Zijn boodschap was: “Zorg dat je de plannen klaar hebt liggen, want er komt geld beschikbaar vanuit Europa.”

Waterstofmarktplaats – vraag en aanbod kwamen bij elkaar

Om partijen bij elkaar te brengen bood het congres een online ‘waterstofmarktplaats’. De plek waar producenten en potentiële afnemers van waterstof bij elkaar kwamen.

Zo was er veel belangstelling om in gesprek te gaan met Harry Eshuis van de NAM, die het project GZI Next vertegenwoordigde. Op het GZI Next terrein in Emmen zijn plannen om een waterstoffabriek te bouwen, en hier zoeken ze nog naar meer afnemers. Het New eMMergy Congres bracht vraag en aanbod van de waterstofeconomie bij elkaar!

Geslaagd online congres

De organisatie kijkt terug op een geslaagd online congres. Reacties van deelnemers varieerden van “hoog niveau”, “prettige dagvoorzitter”, “beste online bijeenkomst in deze tijd”, “inspirerende sprekers”, “samenwerking is noodzakelijk om ontwikkelingen te versnellen. Noord-Nederland is al goed op weg”. Het New eMMergy Congres werd mede mogelijk door de Provincie Drenthe, Drenthe College, Rabobank, NAM, New Energy Coalition en gemeente Coevorden.