Nieuws

‘Dit is toch wel een bijzondere klus’

In het voorjaar van 2018 heeft NAM de Gaszuiveringsinstallatie (GZI) aan de Phileas Foggstraat in Emmen, na eenendertig jaar gesloten. SGS Search en VSM Sloopwerken hebben het afgelopen jaar de bovengrondse procesinstallatie verwijderd, nadat NAM deze eerst had schoongemaakt.

Sloopmanagement

Bij een sloop- of renovatieproject komt veel kijken: vergunningen, onderzoeken, aanbestedingsprocedures, projectmanagement enz. Om weloverwogen keuzes te maken, is inzicht in de risico’s en kansen van een project uitermate belangrijk. SGS Search begeleidde het hele project met strategisch advies en specialistisch onderzoek, en verzorgde de dagelijkse aansturing van alle betrokken partijen in het proces.

Projectleider

Arjan van de Schootbrugge is sinds mei 2018 als projectleider Sloop en asbestsanering van SGS Search Ingenieursbureau B.V. bij de ontmanteling van het GZI-terrein betrokken. We stellen Arjan aan u voor: “Ik ben vijfenveertig jaar oud en woonachtig in Zwolle. Getrouwd met Renske en vader van ‘n prachtig koningskoppel, Elin van zeven jaar en Jurre van bijna vijf jaar.”

Hoe was het om op het voormalig GZI-terrein te werken?

“Werken op het terrein aan de Phileas Foggstraat is heel bijzonder. Als ik de werkzaamheden vergelijk met eerdere klussen dan is dit toch wel een bijzondere klus. Het gaat hier om projectbegeleiding in de meest brede zin van het woord. Van deskresearch, voorbereidende werkzaamheden, selecteren van de aannemer, ontwerpplannen maken en het organiseren van alle bijkomende (rand)zaken, maar ook het verzorgen van rondleidingen over het terrein tijdens de uitvoering, lid zijn van een onderzoeksteam en het bewaken van de dagelijkse gang van zaken, veiligheid en voortgang. Ik ben zelfs de portier op de GZI.”

Heb je tijdens het werk op het NAM-terrein iets bijzonders meegemaakt?

“De medewerking die je krijgt vanuit de diverse afdelingen van NAM is bijzonder te noemen. Er worden zelfs medewerkers van NAM van overzee ingevlogen om mee te denken in de voorbereidingen van een bepaald proces, zoals een technisch constructeur die meedenkt om de schoorsteen en fakkel te ontmantelen. Daarnaast zal het ‘springen’ van de schoorsteen en de fakkelinstallatie met gebruik van explosieven ook een ervaring
worden die je niet alle dagen meemaakt.”

Weet je al wat je volgende klus gaat worden?

“Ja, dat zal hoogstwaarschijnlijk de sloop van NAM-locatie Ten Post gaan worden.”