Nieuws

René Jansen vertrekt bij GZI Next

Bedankt René en tot ziens!

René Jansen van de NAM is voor velen van jullie bekend. Je weet wel, die ene die er altijd bij is en uit duizenden te herkennen aan zijn eeuwige optimisme en lach op zijn gezicht. Hij is één van de bedenkers van de energiehub en was er vanaf het begin bij: toen de oude gaszuiveringsinstallatie ontmanteld werd. Nu, bijna 6 jaar later, nemen we afscheid van René. Hij gaat namelijk een nieuw avontuur aan in het buitenland. We blikken met hem terug op zijn tijd bij GZI Next.

Het verhaal van René begint in 2018. Op 8 januari van dat jaar wordt er voor de allerlaatste keer gas geproduceerd op het GZI terrein in Emmen. De productielocatie gaat dicht. Het einde van een tijdperk. Maar ook het begin van iets nieuws. “We besloten het terrein een tweede leven te geven”, zegt René. En dat werd: een energiehub, een plek waar zonne-energie, biogas en waterstof wordt gemaakt en verdeeld. 

Al snel wist René dat hij dit niet in zijn eentje kon. Dus daarom ging hij samenwerken met Gasunie, Shell en EBN. Op een kladpapiertje tekenden zij de eerste plannen uit. En gingen daarna al snel naar de provincie en gemeente Emmen, omdat een energiehub een grote rol kan spelen in de energievoorziening van de toekomst. Dat zagen ook kennisinstelling New Energy Coalition en later ENGIE.

Voor de omgeving was het soms wel even slikken. Sommigen missen de fakkel als teken dat je weer thuis bent. Anderen zien vooral kansen in de energiehub voor de omgeving. En uiteraard zijn er ook die betrokken bewoners die er vooral voor willen waken dat er geen overlast komt. Veel van jullie zullen zich gesprekken met onder andere René hierover herinneren. René blikt terug: “De komst van zo’n energiehub is niet niks. Ik vond het bijzonder om te zien hoe mensen zo intensief betrokken waren. Kritisch, maar ook constructief. Die gesprekken zullen me altijd bijblijven”.

Inmiddels is de energiehub al een heel stuk verder. Op het terrein staat een zonnepark en een waterstofvulpunt, en onder het terrein ligt een waterstof pijpleiding en een groen gas verzamelleiding. “Het ging niet vanzelf. Het ontwikkelen van een energiehub vereist veel doorzettingsvermogen, lef en geduld. Nog steeds. We werken iedere dag aan de waterstoffabriek en groen gasinstallatie. Ik heb er vertrouwen in dat mijn GZI Next collega’s dit ook bezitten en dat we over een paar jaar trots mogen zijn over de energiehub van de toekomst, hier gerealiseerd in Emmen”. 

De rol van René als voorzitter van de GZI Next kerngroep wordt overgenomen door Renske van Slooten, van Energie Beheer Nederland (EBN). Op een later moment stellen we haar graag nader aan jullie voor.

Namens GZI Next willen we René bedanken voor zijn tijd en positieve energie die hij in de energiehub gestoken heeft. Willen jullie René ook bedanken? Stuur dan een mail naar info@gzinext.n