Nieuws

Drenthe wil 7000 banen behouden

Nieuwe kansen met energietransitie

Provincie Drenthe wil werkgelegenheid behouden door in te zetten op energietransitie. Aanleiding zijn de 7000 banen die verdwijnen door de afbouw van gaswinning. Het werkgelegenheidsplan Drenthe 4.0 waaraan onder andere NAM meewerkte, is maandag 11 februari aangeboden aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Drenthe 2.0

Er verdwijnen vooral banen binnen de Drentse gas- en oliesector; toeleveranciers van NAM, mijnbouwgerelateerde bedrijven en NAM
zelf. Er liggen echter ook veel kansen in de provincie met de aanwezige kennis, kunde en energie-infrastructuur. Die kunnen worden ingezet voor de overstap naar duurzame energie. Daarvoor is actie nodig op korte termijn. Provincie Drenthe, gemeente Assen, gemeente Emmen, NAM, Attero, Drenthe College en RENDO hebben hun plannen en ideeën verwoord in het werkgelegenheidsplan Drenthe 4.0 ‘Voortbouwen op de energie van Drenthe, een nieuw economisch perspectief’. De plannenmakers willen zelf investeren en vragen ook een bijdrage van het rijk.

GZI, Leidingen en mbo

Onderdeel van de plannen is GZI Next. Daarmee kan de werkgelegenheid
in de regio blijven, vindt er geen ‘brain-dump’ plaats en kan de hier aanwezige kennis overgedragen worden op een nieuwe generatie medewerkers en nieuwe vormen van energie. Ook kunnen aardgasleidingen mogelijk geschikt gemaakt worden voor transport van groen gas. Een ander belangrijk onderdeel is onderwijs. Er zijn ideeën voor nieuwe mbo-opleidingen gericht op duurzame energie en recycling, en met veel stageplekken en pilots voor mbo-ers.